Χρειάζετε να αλλάξω τον ιμάντα χρονισμού του αυτοκινήτου μου;

Screenshot016

Χρειάζετε να αλλάξω τον ιμάντα χρονισμού του αυτοκινήτου μου;

Μπορεί να έχετε ακούσει για το πόσο σημαντική είναι η αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού στο αυτοκίνητό σας. Αυτή η σημαντική για την λειτουργεία του κινητήρα εργασία δεν αφορά όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων και αυτό γιατί στα σύγχρονα αυτοκίνητα, πολλοί κατασκευαστές προτιμούν τις καδένες (αλυσίδες χρονισμού). Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας ή το συνεργείο αυτοκινήτου για να δείτε εάν το όχημά σας έχει ιμάντα ή καδένα χρονισμού και κάθε πότε πρέπει να το αλλάζετε.

 

Εάν έχετε ένα ιμάντα χρονισμού, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο μας!

Κατά μέσο όρο ένας ιμάντας χρονισμού προτείνετε να αλλάζετε περίπου στα 80.000χλμ ή κάθε 4 χρόνια, ωστόσο το έμπειρο μάτι ενός μηχανικού μπορεί να εντοπίσει πρόωρες φθορές στον ιμάντα μας.

Τι είναι ένας ιμάντας χρονισμού και γιατί είναι σημαντικός;

Στο εσωτερικό του κινητήρα του αυτοκινήτου σας υπάρχουν δύο εξαρτήματα που ονομάζονται στρόφαλος και εκκεντροφόροι τα οποία πρέπει να λειτουργούν σε συγχρονισμό μεταξύ τους. Ο συγχρονισμός αυτός γίνετε λόγω του ιμάντα χρονισμού.

Ένας σπασμένος ιμάντας χρονισμού μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση στα έμβολα και τις βαλβίδες κάτι που θα βλάψει σοβαρά τον κινητήρα και επισκευή θα έχει μεγάλο κόστος.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε να αντικαταστήσει ιμάντα χρονισμού μου;

Για να υπάρξουν εμφανή σημάδια ότι ο ιμάντας χρονισμού είναι έτοιμος να σπάσει θα πρέπει να έχει παραμεληθεί ιδιαίτερα η συντήρηση του και θα είμαστε τυχεροί που δεν έσπασε μέχρι τώρα. Γι’αυτό και προτείνετε πάντα η προληπτική αντικατάσταση του κάθε 80.000χλμ ή κάθε 4 χρόνια

Επίσης, θα πρέπει να αλλάξετε τον ιμάντα εάν έχετε πρόσφατα αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο δεν γνωρίζετε την ιστορία των επισκευών του. Είναι καλύτερα να αντικατασταθεί ο  ιμάντας χρονισμού πρώτου προκαλέσει με μεγάλη ζημιά στον κινητήρα.

imantas-xronismou

Άλλα ζητήματα

Επειδή η εργασία για την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού συνήθως είναι χρονοβόρα, θα σας συμφέρει να την συνδυάσετε με άλλες συντηρήσεις στο όχημα σας. Όπως για παράδειγμα να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής σε όλα τα εξαρτήματα (γρανάζια και προεντατήρες) που πιθανώς να μην έχουν εμφανίσει βλάβη.

Τηρώντας το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστεί του αυτοκινήτου σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση και να προστατευτείτε από δαπανηρές επισκευές σε βάθος χρόνου.

Στα συνεργεία της AutoKalogeras επισκευάζετε το όχημα σας με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή δίχως να χάσετε την εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκινήτου σας.

πηγη

Διάβαστε την συνέχεια…